Založ si blog

Lieky v supermarketoch, arogancia moci a zdravý rozum.

Viete, čo sa stane, keď minister Mikloš spadne do vody? Nebude mokrý, to len voda bude miklošová.
Áno, slovenský klon Chucka Norrisa, MacGyvera, Supermana, Einsteina a Hawkinga – unikátny tým, že všetci sú v jednom tele – opäť raz zaúradoval. V súlade s Národným programom reforiem SR 2011-2014 pripomienkoval pripravovaný návrh Zákona o lieku a navrhol uvoľnenie OTC (over-the-counter, teda voľnopredajných) liekov aj do iných registrovaných predajní. MZ SR v návrhu s niečím takým nepočítalo a pôvodne aj bolo proti, potom ale pripustilo „odbornú diskusiu“…asi s p.Miklošom. Zatiaľ žiadny iný odborník oslovený nebol… Cieľom má byť zvýšenie konkurencie a zlepšenie cenovej i časovej dostupnosti liekov.
Som lekárnik, takže určite budem „obhajovať svoj monopol na predaj liekov„. Podobne ako lekár na diagnostiku, advokát na právne služby či statik na statické posudky pri stavebnom konaní. Či by sme mali zrušiť aj tieto monopoly? Zdá sa mi, že tu už naozaj prestáva platiť zdravý rozum.
Skúsim pekne po poriadku.
1. Nechcem hovoriť o potenciálnom nebezpečenstve voľnopredajných liekov. O tom sa už popísalo mnoho (SLeK, Peter Stanko, Marian Kapusta). A bez srandy, sú to veľmi vážne veci. Viete, koľko stojí liečba pečeňového zlyhania po paracetamole? Ani sa nepýtajte…
2. Zákon nerozlišuje lieky. Na všetky sa vzťahujú rovnaké požiadavky. Ak chceme niektoré z nich vyňať, musíme ich definovať ako niečo iné. Na liek sú totiž pomerne prísne stanovené podmienky na akúkoľvek manipuláciu, či už materiálno-technickú, alebo personálnu. Ak povieme, že toto netreba na niektoré lieky, prečo to potom treba na iné? Poviete, veď iba OTC. Ale aký je medzi nimi rozdiel? Bezpečnosť? Voľnopredajný Acylpyrín by dnes pre jeho vysoké riziko neprešiel registráciou, gély s obsahom ketoprofénu boli nedávno stiahnuté z voľnopredajných a stali sa „receptovými“ (Rx), práve pre ich rizikovosť. Na druhej strane sa množstvo liekov uvoľňuje z kategórie Rx do OTC. Aký je potom rozdiel v tom konkrétnom lieku, ktorý je dnes Rx, zajtra OTC a možno o rok opäť Rx? ŽIADNY. Je normálne, že počas jeho krátkej, akože-bezpečnej epizódy je uložený niekde medzi vitamínmi a zubnými pastami? Iba mne sa zdá, že tu absentuje zdravý rozum?
3. Myslím, že aj ústava garantuje všetkým rovnaké práva. Prečo by som ja ako majiteľ lekárne mal dodržiavať nejaké pravidlá – odborný personál, sledovanie teploty a vlhkosti, záznamy, školenia, vzdelávanie, priestorové vybavenie, súslednosť miestností, kontroly, sťahovanie…. – ak to supermarket nebude musieť? Alebo to netreba? Pán Chuck Mikloš asi pozná odpoveď, veď je odborníkom na všetko…Iba mne sa zdá, že tu absentuje zdravý rozum?
4. Na výdaj nie je potrebný odborný personál, lebo by celý proces predražil. Ozajstná perla. Navrhujem, aby liečiť mohol ktokoľvek. Alebo vydávať posudky statika. Bude to lacnejšie. A konkurencia už vyberie. A keď niekto umrie, alebo niekde dom zabije jeho vlastníkov a pár ľudí okolo, viem, že ho nenavrhol a neschválil odborník a vyberiem si niekoho iného. Ak tým postihnutým nebudem ja…Iba mne sa zdá, že tu absentuje zdravý rozum?
5. Poviete, aj dnes už mnohé lekárne sú skôr drogériami a personál lekární je skôr odporný ako odborný. Môže byť. Ale kde je príčina? A je to dôvod na poľavenie kritérií? Nemali by sme prípadné pochybenia skôr prísnejšie postihovať, ako legalizovať nižšie kritériá? Viete koľko právnikov sedí za porušenie zákonov? Ale nikto nezlegalizoval podvody či čokoľvek iné. A prácu advokáta môže robiť stále iba advokát…Iba mne sa zdá, že tu absentuje zdravý rozum?
6. Konkurencia povedie ku zníženiu cien, odhadom o 10%. Slovenská skúsenosť: kedysi boli ceny VŠETKÝCH liekov – teda aj tých OTC – v lekárňach regulované. So zavedením novej cenotvorby (degresívnej marže) sa uvoľnila aj cenotvorba OTC liekov. Výsledok? Kým dovtedy bola prirážka lekárne na tieto lieky cca 15% z nákupnej ceny (21% z výrobnej ceny), dnes je bežne 25% i viac. A ceny konkurenciou narástli. A najviac v lekárňach v supermarketoch. Situáciu využili aj výrobcovia, ktorí sa utrhli z reťaze a kompenzujú si nižšie príjmy spôsobené znižovaním cien ich receptových liekov práve v tomto segmente. Pritom štát mohol ponechať reguláciu a presne stanovovať ceny. Nechcel. Záujmové skupiny presadili uvoľnenie cenotvorby, akože konkurencia….Iba mne sa zdá, že tu absentuje zdravý rozum?
7. A ešte k tomu komfortu a dostupnosti. Kedysi slúžili lekárne pohotovostné služby bežne celú noc. Nikým neplatená a čisto stratová činnosť. Lekárne to ťahali z denného profitu. Dnes už počet a vlastníctvo lekární nie je regulované, je ich kopec a tak zistili, že profit je nižší a nepokryje večernú či nočnú stratu. Tak húfne tlačili na zrušenie pohotovostí. A ruku na srdce, kedy ste posledne akútne potrebovali lekáreň niekedy po polnoci? Dnes sú na Slovensku 1 či 2 lekárne otvorené celú noc. Takže pustíme lieky do supermarketov, tie sú otvorené celú noc… Jedno zlyhanie regulácie nahradíme druhým. Čistá anarchia… Iba mne sa zdá, že tu absentuje zdravý rozum?
8. Ešte raz ku komfortu a dostupnosti. Pre koho? Dnes žije na vidieku cca 50% obyvateľstva Slovenska. Pre tých asi nie, tí nemajú supermarket, ani benzínovú pumpu. Druhá polovica je v mestách. V mnohých majú celonočnú prevádzku iba čerpacie stanice. Viete, aké majú marže? Bežne 100 a viac %. Takže pokles ceny nulový… A tí, ktorí žijú vo veľkomestách, majú supermarkety, v ktorých sú lekárne otvorené do 20.00 hod. i dlhšie. Zlepšenie dostupnosti? Prakticky nulové… Iba mne sa zdá, že tu absentuje zdravý rozum?

Kľúčová je asi otázka Cui bono? Niektorí predajcovia asi ocenia rozšírenie porfólia a celkom určite aj ziskov. Ktorí? Dnes v maloobchode rastie prakticky iba segment supermarketov. A tí majú aj otvorené dlhšie. Takže je to jasné.
Spokojne to môžeme zabaliť do obalu Búranie starých monopolov. Trošku mi to pripomína 50.roky a boj s vnútorným nepriateľom. Naša vládna garnitúra je „vždy pripravená“. Nielen minister Mikloš. Minister Uhliarik stiahol chvost a pripustil diskusiu. Premiérka Radičová pripravila stretnutie so zdravotníkmi, aby riešila problémy zdravotníctva. Aj liekovej politiky. Lekárnikov nezavolala. Asi by mali iný názor, to sa neakceptuje…
A nezávislé médiá tlieskajú. Nezávislé médiá v rukách finančných skupín a ich skupinových záujmov…
Všetko v záujme demokracie a liberalizácie. Nie je tomu tak dávno, čo z podobných vznešených príčin bolo zrušené povinné členstvo lekárnikov v ich Komore. A dnes pokračuje kampaň na jej ďalšiu diskreditáciu…Sám nie som zástancom prehnaných povinností. Veď aj z pionierskej organizácie sa dalo vystúpiť. Mne sa to síce nepodarilo, kamarátovi áno. Vybil spolužiakovi na WC zub kľúčom na gumičke a bol vylúčený. Pre okolie veľká potupa, on to mal v paži… Ale to fakt nikomu nevadí povinné členstvo advokátov v Slovenskej advokátskej komore ? Tu to nie je problém? Nie, pretože žiadna finančná skupina nemá záujem ovládať tento segment. Teda aspoň nie tak okato.

….ach-ach, keby som bol politik, tiež by som mal nárok na absenciu zdravého rozumu?

…alebo sú všetci úplne normálni, iba mne to už lezie na mozog?

P.S. pozrite si celý link Národného programu reforiem. Bez urážky, ale naozaj nemohli vybrať lepšieho redaktora. Miestami je to fakt haluz…

Zdravotníctvo je (stále) v . .. .

29.03.2016

Máme nového ministra zdravotníctva. Šikovného mladého krízového manažéra. Prekvapuje ma, ako rýchlo sa zmenila verejná mienka. Zrazu je dostatočnou kvalifikáciou na vedenie zdravotníctva „krízový manažment“. Ani neviem, kto s týmto klišé prišiel ako prvý, ale šíri sa to ako infekt. Akoby sme už všetci súhlasili s tým, že zdravotníctvo je len o zisku. A [...]

Hrá sa o čas. . .

25.06.2012

S článkami o lekárenstve a teda aj o v tejto súvislosti najhorúcejšej téme – o vernostných systémoch – akoby sa vrece roztrhlo. Parlamentný kuriér, Hospodárske noviny i TREND akoby sa dohodli. Náhoda? Určité sily sa mobilizujú. Nová vládnuca garnitúra sa jasne vyhranila voči jednému (bohužiaľ nie jedinému) z legislatívnych lapsusov bývalej zdravotníckej [...]

Vernosť versus korupcia

28.02.2012

Tak som si surfoval po internete. A čo som nenašiel: lekáreň, -rne, ž. – zdravotnícka inštitúcia na prípravu, uskladňovanie a vydávanie liečiv a liekov (Slovník slovenského jazyka) vernosť, -ti, ž. – (komu, čomu, ku komu, k čomu) presné a stále zachovávanie povinností, záväzkov, ktorými sa niekto zaviazal (Slovník slovenského jazyka) systém, -u, m. – [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Igor Minarovič

Som lekárnik. Blízke sú mi témy farmácie, lekárenstva, zdravotníctva. A na ne sa pokúsim pozrieť očami "insidera".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 58675x
Priemerná čítanosť článkov: 6519x

Autor blogu

Kategórie