Založ si blog

Lieky, vernostné systémy, finančná oligarchia a troška matematiky.

Tak nám pán prezident podpísal zdravotnícke zákony.
Zaujímavé, pred necelým rokom mal viacero ostrých pripomienok, hlavne k vernostným systémom, a novelu Zákona o liekoch vrátil do parlamentu. Dnes, i keď sa v sporných ustanoveniach prakticky nič nezmenilo, už pripomienky nemá. Prečo asi? Aká bola „cena“ jeho názoru a svedomia?
Už je to jedno, na veci sa nič nemení, zákony sú realitou. Ako lekárnikovi mi nezostáva nič iné, len si ich naštudovať a prispôsobiť sa im. Tak som začal študovať…
Jednou z kľúčových otázok sú vernostné systémy. Bohužiaľ. Zákon nerieši bezpečnosť pacienta, odbornosť lekárnika, verejné zdravie… iba financie. Asi to odráža hodnotový rebríček pána ministra. A nielen jeho. Aj veľkých hráčov, ktorí ťahali nitkami…
Ale späť k vernostným systémom. Zákon v tomto bode o.i. hovorí, že „…držiteľ povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti pri poskytnutí alebo sľúbení zľavy poistencovi poskytne súčasne zľavu aj zdravotnej poisťovni, a to najmenej vo výške 50% zo sumy zľavy poskytnutej alebo sľúbenej poistencovi; v takomto prípade nemusí zostať zachovaný pomer úhrady zdravotnej poisťovne a úhrady poistenca ustanovený osobitným predpisom.“
Keďže sa chcem zodpovedne pripraviť, počítam svoje možnosti i možnosti konkurencie. A práve tu ma zaujali viaceré čísla.
V spojitosti so schvaľovaním Zákona o liekoch sa veľmi často spomínala nemenovaná finančná skupina a jej sieť lekární. Tú tvorí 91 lekární (údaj k 9.10.2011). Z celkového počtu lekární na Slovensku (1992) to tvorí 4,56%.
Finančná skupina je tiež vlastníkom zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorej poistný kmeň tvorí 1,4 mil. poistencov a podiel na trhu zdravotného poistenia je teda cca 26,6%.
A ešte jeden dôležitý údaj – na Slovensku sa ročne predpíše takmer 100 mil. balení liekov.
Zadanie je dostatočné, poďme na matematiku.
Spoločnosť prevádzkujúca spomínanú sieť lekární ukončila rok 2009 s nekonsolidovaným ziskom vo výške 173,3 tis. €. Ak sa teda sieť podieľa na celkových nákladoch na lieky čiastkou zodpovedajúcou ich podielu na trhu (4,56%), ročne vydajú jej lekárne asi 4,56 mil. balení liekov. Ak by sa teraz spoločnosť rozhodla celý svoj zisk venovať pacientom na zľavách a rozpočítala ho na každé jednotlivé vydané balenie, celková zľava na balenie by predstavovala 0,04€. A to sa ešte o tento „balík“ musí podeliť pacient a zdravotná poisťovňa v pomere 2:1. Samozrejme, môžeme počítať s tým, že zisk v roku 2009 produkovala len asi polovica súčasného počtu lekární, navyše vernostný systém určite povedie ku zvýšeniu obratov a teda i ziskov. I keby však nárast spôsobený všetkými týmito faktormi dosiahol nepravdepodobných 500%, stále hovoríme o zľave 0,20€, teda asi 13 centov pre pacienta a 7 pre zdravotnú poisťovňu. Každá väčšia zľava by s určitosťou viedla k negatívnemu hospodárskemu výsledku.
Naozaj?
Podľa publikovaných údajov priemerná spoluúčasť pacienta na farmakoterapii, rozumej priemerný doplatok za liek, za posledné 2 roky stúpol z 2,80€ na 5,70 €. Zľava 13 centom pacientom asi moc nepomôže, ale predsa….počítajme:
Sieť vydá ročne 4,56 mil. balení liekov. Ak uplatní spomínanú priemernú celkovú zľavu 20 centov na každé vydané balenie lieku hradeného z poistenia, vynaloží na tieto zľavy 912 tis.€ (porovnaj so ziskom za rok 2009!), ktoré sa prerozdelia medzi pacientov (608 mil. €) a zdravotné poisťovne (304 mil. €). Ak má zdravotná poisťovňa tej istej skupiny 26,6%-ný podiel na trhu, jej vlastná sieť lekární jej „uľaví“ o takmer 81 tis. €.
Trh je mocný čarodej. A benchmarking tiež. Ak sa pre tento krok, z čisto existenčných dôvodov, rozhodne povedzme polovica ďalších lekární, hovoríme o 50 miliónoch balení, úsporách pacientov na úrovni 6,7 miliónov € a zdravotných poisťovní až 3,3 mil. €. Poisťovni Dôvera sa teda ujde asi 0,9 mil. eur.
Sumár – finančná skupina vydá na zľavách cez svoju sieť lekární 0,91 mil.€, jej zdravotná poisťovňa zníži náklady o asi 0,91 mil. € (0,9 mil.+0,08 mil. od svojej siete). Na vernostný systém siete lekární patriacej majiteľovi zdravotnej poisťovne sa poskladajú iné, konkurenčné lekárne. Považujete toto za normálne?
A môžeme počítať ďalej. Ak bude zľava povedzme 3 eurá na liek – čo už je fakt zaujímavé – stratí sieť 13,68 mil.€ (1,21 mil. zaplatí svojej poisťovni), ale cez zdravotnú poisťovňu a ostatné lekárne si finančníci prídu na 13,31+1,21 mil., teda spolu na 14,52 mil.€.
Regulovaná lieková cenotvorba prisúdila marži lekárne asi 15%-ný podiel na celkovej cene lieku. Ak veľmi hrubo odhadneme priemernú cenu lieku (náklady na lieky cca 1 mld. eur pri 100 mil. balení ročne) zistíme, že zľava 3 eurá predstavuje 30% z ceny lieku, teda dvojnásobok prirážky lekárne. Likvidačné. Pre všetkých, okrem vlastníka zdravotnej poisťovne….
Táto „rovnosť príležitostí“ dostáva ešte raz na frak. Iné ustanovenie toho istého Zákona hovorí: „Držiteľ povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti je oprávnený uplatňovať vernostný systém na základe predchádzajúceho písomného oznámenia doručeného zdravotnej poisťovni poistenca, v ktorom je uvedený popis vernostného systému.“ Čítaj – počkáme si na akékoľvek Vaše nápady a vylepšenia, ktoré ihneď zapracujeme do nášho systému. A ani ich nemusíme sledovať, veď nám ich sami pošlete…
Páni poslanci, víno, ktoré Vám nalial pán minister a pán poslanec Novotný, je poriadne zasvinené!
A ešte pár maličkostí na margo, zo zákulisia:
– MZ SR má v rukách legislatívu úpravu marží lekární. Ak teda chce „zlacnieť lieky“ a „znížiť zisky lekárňam“, môže. Na priamy návrh lekárnikov použiť tento krok namiesto vernostných systémov však minister odpovedal záporne.
– pri prerokovávaní návrhu zákona padol aj návrh, že je nenormálne (a nemorálne) dávať zľavy aj súkromným zdravotným poisťovniam. Buď vernostný systém v zmysle platnej kategorizácie a pomernej úhrady, alebo zľava iba pacientovi. Prešiel však pôvodný návrh MZ SR, na ktorom pracovali mnohí odborníci, ešte nedávno pôsobivší v ZP Dôvera. Prečo? Matematika dáva odpoveď…
Martin Filko veľmi triezvo odhadol prínos zavedenia vernostných systémov na -25 mil. eur ročne. Prax po zavedení zákona môže pokojne odhaliť aj oveľa väčšie prekvapenie.
– je absolútne nemorálne, aby človek, ktorého bačovanie v rezorte má za následok 100%-ný nárast spoluúčasti pacientov hovoril o tom, že chce zákon pre pacienta, chce nižšie zisky lekární a najmä, lacnejšie lieky pre pacientov. Na niečo takéto treba mať namiesto žalúdka azbestové vrece.
V každej normálnej krajine by čo i len podozrenie z niečoho takéhoto viedlo k odstúpeniu ministra či poslanca. U nás stačí pár populistických rečí a sú z nich div nie hrdinovia.
Božie mlyny, ku ktorým sa obaja páni hlásia (aspoň tak dedukujem podľa názvov ich materských politických strán) melú pomaly, ale isto. Verím, že sa dočkám toho, že o odborných otázkach budú rozhodovať odborníci. Verím, že sa dočkám konca socialistického princípu stranícky vyvolených odborníkov na všetko. Hoci aj na smrteľnej posteli. Dovtedy mi postačí, keď uvidím, ako spomínaní páni, po tom, ako svojim konaním vydláždia cestu k úspechu svojim politickým oponentom, potichu a natrvalo odídu na smetisko dejín.
P.S. Že budú na odchode už tak skoro, som fakt ani nedúfal… i keď mohli odísť aj za iných okolností.

Zdravotníctvo je (stále) v . .. .

29.03.2016

Máme nového ministra zdravotníctva. Šikovného mladého krízového manažéra. Prekvapuje ma, ako rýchlo sa zmenila verejná mienka. Zrazu je dostatočnou kvalifikáciou na vedenie zdravotníctva „krízový manažment“. Ani neviem, kto s týmto klišé prišiel ako prvý, ale šíri sa to ako infekt. Akoby sme už všetci súhlasili s tým, že zdravotníctvo je len o zisku. A [...]

Hrá sa o čas. . .

25.06.2012

S článkami o lekárenstve a teda aj o v tejto súvislosti najhorúcejšej téme – o vernostných systémoch – akoby sa vrece roztrhlo. Parlamentný kuriér, Hospodárske noviny i TREND akoby sa dohodli. Náhoda? Určité sily sa mobilizujú. Nová vládnuca garnitúra sa jasne vyhranila voči jednému (bohužiaľ nie jedinému) z legislatívnych lapsusov bývalej zdravotníckej [...]

Vernosť versus korupcia

28.02.2012

Tak som si surfoval po internete. A čo som nenašiel: lekáreň, -rne, ž. – zdravotnícka inštitúcia na prípravu, uskladňovanie a vydávanie liečiv a liekov (Slovník slovenského jazyka) vernosť, -ti, ž. – (komu, čomu, ku komu, k čomu) presné a stále zachovávanie povinností, záväzkov, ktorými sa niekto zaviazal (Slovník slovenského jazyka) systém, -u, m. – [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Igor Minarovič

Som lekárnik. Blízke sú mi témy farmácie, lekárenstva, zdravotníctva. A na ne sa pokúsim pozrieť očami "insidera".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 58697x
Priemerná čítanosť článkov: 6522x

Autor blogu

Kategórie