Založ si blog

Hrá sa o čas. . .

S článkami o lekárenstve a teda aj o v tejto súvislosti najhorúcejšej téme – o vernostných systémoch – akoby sa vrece roztrhlo. Parlamentný kuriér, Hospodárske noviny i TREND akoby sa dohodli. Náhoda?
Určité sily sa mobilizujú. Nová vládnuca garnitúra sa jasne vyhranila voči jednému (bohužiaľ nie jedinému) z legislatívnych lapsusov bývalej zdravotníckej elity. A tak silnejú snahy NIEKOHO o masírovanie verejnej mienky v neprospech zmeny. A hlavne o čas. Pretože čas – a v tomto prípade doslova – sú peniaze.
Argumenty zástancov vernostných systémov sú jasné.
Nie je pravda, že vernostné systémy nezvyšujú spotrebu liekov. Naopak, šetria. Štátu i pacientom.
Naozaj?
Prejdime si fakty.
Vernostné systémy v lekárenstve Európa nepozná. V Poľsku je systém postavený na pevných cenách liekov, akékoľvek vernostné systémy na lieky sú zakázané. V ČR prijali zákaz vernostných systémov, ktorý už predtým prijali aj v Maďarsku. Vo svete nepoznám systém, kde by regulácia cien liekov bola v rukách poskytovateľov, tak ako to v § 23 robí náš zákon.
Vernostné systémy nešetria. Podľa oficiálnych vyjadrení lekárne Dr.Max ušetrili za polrok takmer tri milióny € – 2 pacientom, 1 zdravotným poisťovniam (akosi zabudli povedať, že 1/3 sa vrátila do „ich“ poisťovne). Sú tieto „úspory“ vôbec reálne? Regulácia cien liekov je jedným zo základných pilierov liekovej politiky štátu. Existujú dôkazy o tom, že znižovanie spoluúčasti pacienta vedie k zvýšenej spotrebe liekov. Je tomu na Slovensku naozaj inak? Nemyslím. Slovenská cesta je ešte špecifickejšia. V tom, že vernostný systém de facto ruší kategorizačné zásahy. Prevádzkovateľ každej lekárne si môže úroveň spoluúčasti pacienta na danom lieku znížiť podľa ľubovôle. A farmaceutické firmy potom nemajú motiváciu súťažiť v kategorizácii, stačí sa dohodnúť v lekárni lekárňami (o to efektívnejšie, ak sú organizované v sieti)… Ktosi múdry vyčíslil stratu spojenú s dôsledkami vernostných systémov na – 25 mil. eur. A kdesi tu je treba vidieť skutočný prínos vernostných systémov v lekárenstve.
A ešte čosi k spotrebe liekov. V apríli bol zaznamenaný medziročný pokles trhu o 1,5%. Čo to hovorí o dôsledkoch aplikácie vernostných systémov? Samé o sebe prakticky nič. V prvom rade, trh už dlhšiu dobu stagnuje, mierny prepad sa očakával. Tento údaj odráža množstvo opatrení – kategorizácie, referencovanie, klastrovanie… – je preto z pohľadu vernostných systémov absolútne irelevantný. A veľmi účelovo použitý. Na takúto analýzu by boli potrebné regionálne dáta o predajoch. Je však známe, že tie neexistujú. A globálny údaj nedokáže zachytiť regionálne anomálie, najmä ak si uvedomíme, že tento spôsob „vernostných zliav“ uplatňovalo do apríla iba 140 lekární (vlastnených jednou finančnou skupinou) z ich celkového počtu takmer 2000 lekární na Slovensku. Samotný tento fakt je dostatočne výpovedným. Skutočnosť, že pre systém zliav z liekov hradených z verejného zdravotného poistenia sa nerozhodol žiadny iný prevádzkovateľ verejnej lekárne dokazuje účelovosť celej právnej normy i jeho ekonomickú neudržateľnosť. Inak, na hranici profitu je dnes už 50% lekární…
Som hlboko presvedčený o tom, že vernostné systémy v lekárenstve sú škodlivé. A nepatria sem. Zhoršujú ekonomiku lekární, vedú k neetickému konaniu, „batôžkovaniu“, nedodržiavaniu pravidiel, zníženiu kvality a rozsahu poskytovaných služieb. Naozaj chceme, aby lekárne boli iba obchodom?
Lekárenstvo má v civilizovanej spoločnosti úplne iné poslanie – zlepšovať správne dodržiavanie liekovej terapie, pomáhať zvládnuť rastúcu polypragmáziu a zvýšený výskyt nežiadúcich účinkov, pomáhať detegovať chronické ochorenia a následne ich lepšie manažovať, podporovať racionálne samoliečenie.
Použitie vernostného systému v lekárenstve je prejavom neschopnosti lekárnika presvedčiť pacienta o kvalite a odbornosti poskytovaných služieb (Strategie und Management im Apothekenwesen, ABDA 2010, Frankfurt)
Naozaj ešte niekto potrebuje nejaký ďalší racionálny argument?
Ja nie.
Argumenty však často nestačia. Teraz sa hrá o čas. Ministerka i predseda parlamentného Výboru pre zdravotníctvo ohlásili zmenu. Bude zaujímavé sledovať, kedy k legislatívnej náprave tohto stavu dôjde a do akej miery sa tlak jednej skupiny pretaví do „rýchlosti“ konania našich volených zástupcov v NR SR.

Zdravotníctvo je (stále) v . .. .

29.03.2016

Máme nového ministra zdravotníctva. Šikovného mladého krízového manažéra. Prekvapuje ma, ako rýchlo sa zmenila verejná mienka. Zrazu je dostatočnou kvalifikáciou na vedenie zdravotníctva „krízový manažment“. Ani neviem, kto s týmto klišé prišiel ako prvý, ale šíri sa to ako infekt. Akoby sme už všetci súhlasili s tým, že zdravotníctvo je len o zisku. A [...]

Vernosť versus korupcia

28.02.2012

Tak som si surfoval po internete. A čo som nenašiel: lekáreň, -rne, ž. – zdravotnícka inštitúcia na prípravu, uskladňovanie a vydávanie liečiv a liekov (Slovník slovenského jazyka) vernosť, -ti, ž. – (komu, čomu, ku komu, k čomu) presné a stále zachovávanie povinností, záväzkov, ktorými sa niekto zaviazal (Slovník slovenského jazyka) systém, -u, m. – [...]

Transparentné zdravotníctvo, transparentný minister a transparentné chlebíčky

05.12.2011

Nie je tomu tak dávno, čo v Bratislave prebehla konferencia Transparentnosť v zdravotníctve. Jej hlavnými partnermi boli dve významné farmaceutické firmy a pozvanie na ňu prijal aj pán minister. Uff, ešte že to stihol pred začiatkom decembra, lebo neviem-neviem. Jeho dielom je totiž zákon, ktorý účasť zdravotníkov (pán minister je lekár) na podujatiach sponzorovaných [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

06.05.2024 19:11

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Igor Minarovič

Som lekárnik. Blízke sú mi témy farmácie, lekárenstva, zdravotníctva. A na ne sa pokúsim pozrieť očami "insidera".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 58736x
Priemerná čítanosť článkov: 6526x

Autor blogu

Kategórie