Založ si blog

Minister Uhliarik, generická preskripcia a konšpiračná teória.

Mám rád Dana Browna. Nie preto, že by už bol nejaký extra spisovateľ. Keď prečítate prvú knižku, viac-menej máte už prečítané všetky. Ale predsa len si žiadnu z nich nenechám ujsť. S jeho Robertom Langdonom totiž opäť prišla do literatúry konšpirácia vo svojej najlepšej forme. Odhaľovanie tajomna. Je to až neuveriteľne chytľavé. Veď aj teraz sa cítim ako v jednom veľkom sprisahaní. A obávam sa, že na to mám viac než pádny dôvod.
Predpisovanie účinnej látky, teda generická preskripcia, je v médiách už dlhšiu dobu zdravotníckou top témou. Prečo? Ide o niečo naozaj až také výnimočné a prelomové? Asi nie. Dnes máme generickú substitúciu, teda možnosť vybrať si v lekárni, či chcem predpísaný liek alebo nejaký iný, s rovnakým zložením. Z tohto pohľadu sa nič nového nekoná. Kto a prečo potom túto tému tak presadzuje? Lekári? Určite nie. Viackrát vyjadrili svoje jasné odmietavé stanovisko. Zdravotné poisťovne? Opäť nie. Ich zaujíma jediné – financie. A tu sa podľa ich názoru nič vážneho neudeje, k úsporám nedôjde. Verejnosť? Tá je vo všeobecnosti skôr negatívne naladená. Lekárnici? Určite áno, i keď aj ich názory sú často rozpoltené. A mediálne možnosti minimálne. Jednoznačne ZA je teda iba minister zdravotníctva a jeho Ministerstvo. A dôvod? Minister sa dlhé roky pohyboval v prostredí „Big Pharma“ a určite vie, ako to chodí. Možno chcel byť iba populárne „transparentný“. Možno mu vadili prehnané nároky niektorých lekárov a pokúsil sa takto zlikvidovať „všimné“, ktoré museli farmafirmy platiť v snahe dosiahnuť predpisovanie svojich liekov. Ťažko povedať. Ale aká je jeho motivácia teraz? Protitlak, najmä lekárskej obce, silnie. Prečo sa tak angažuje? Nedalo sa na celú tému zabudnúť? Nebolo by to po prvý raz. Za tých pár mesiacov už viaceré jeho témy a vyhlásenie nejako odvial čas. Napríklad sprísnenie podmienok pre otváranie a prevádzkovanie lekární. Dnes je to podľa ministra pasé. Bolo by to vraj nespravodlivé a zjavne retroaktívne. I keď sa vždy hovorilo o tom, že tieto opatrenia by platili až odo dňa D a nemali vplyv na súčasný stav. I keď za podobnej situácie sa maďarská ultrapravicová vláda rozhodla najskôr zakázať vznik nových lekární a teraz aj uplatniť významné regulačné kritériá. I keď tieto kritériá odobril aj Európsky súdny dvor. Tak prečo potom také ticho o niektorých témach a práve generická preskripcia je pustená naplno?
Mimikry! Treba odviesť pozornosť!
Všetko to začalo nedávno na Ministerstve. Michelle, nová pracovníčka Ministerstva, všetkým oznámila, že generická preskripcia jednoducho bude. A bez výnimiek. A diskusií. To primälo Šedú Eminenciu najať si Roberta Langdona, aby našiel kľúč k odhaleniu tohto tajomstva. A on sa začal oboznamovať s prostredím.
Jeho prvé kroky viedli na Ministerstvo. Zistil, že tu pred pár mesiacmi začali pracovať dvaja noví poradcovia, známi z pôsobenia v tíme bývalého ministra Rabbita a teraz z pôsobenia vo veľmi aktívnom think tanku DPI – Tom a Angie. Angie sa opätovne dostala aj do ministerskej Komisie pre lieky. A práve DPI generickú preskripciu už dlhšiu dobu presadzuje. Prvá stopa.
Sledovanie aktivít DPI odhalilo pár zaujímavostí. DPI kedysi uverejňoval rating zdravotných poisťovní. Pred dvoma rokmi bola najlepšou poisťovňou súkromná Nedôvera. Rating bol podrobený tvrdej kritike, najmä zo strany Dozorujúceho úradu a štátnej Všemocnej poisťovne, od tej doby už nebol zverejnený.
Think tank DPI medzitým pripomenul svoj názor na cestu k reforme v rezorte – rozdelenie a sprivatizovanie Všemocnej.
Akoby náhodou minister nedávno menoval nové predstavenstvo Všemocnej. Jeho predsedom sa stal ministrov súkmeňovec MaryAnn, ktorý predtým pracoval ako krajský riaditeľ v konkurenčnej Nedôvere. A to nie je všetko! Do Všemocnej s ním prišiel aj Iggy, tiež z Nedôvery. Hmmm, aj Michelle prišla nedávno na Ministerstvo práve z Nedôvery. Zaujímavé…
A teraz už veci začali do seba zapadať a udalosti naberajú spád.
Zlatý vek DPI je spojený s pôsobením jeho partnerov v deformnom tíme ministra Rabbita. Ich spoločná deforma bola sprevádzaná veľkou liberalizáciou i značným rozpredajom štátneho majetku.
Veľmi zaujímavý bol výber prevádzkovateľov dovtedy štátnych Emergencií. Najúspešnejším uchádzačom o ich prevádzkovanie sa po dvoch kolách tendra stala Národná emergenčná. Tá patrí do investičnej skupiny Hexa.
Minister Rabbit reálne legislatívne otvoril možnosť vlastnenia a prevádzkovania Apatiek kýmkoľvek. Na základe tejto zmeny vznikla dnes najväčšia apatiekárska sieť, Dr.Min. Jej vlastník patrí do investičnej skupiny Hexa.
Majoritným akcionárom Nedôvery je spoločnosť patriaca do investičnej skupiny Hexa.
Ako každoročne, aj teraz ku koncu roka dôjde k preskupeniu síl troch zdravotných poisťovní v krajine. Posilní iba jedna z nich – súkromná Aliancia – ďalšie dve, Všemocná i Nedôvera, stratia klientov. Posledný kamienok do mozaiky.
„Nezávislí analytici“ začínajú intenzívne hovoriť o potrebe rozdelenia a privatizácie Všemocnej. Všetko smeruje k tomuto kroku. Ľudia na kľúčových miestach pripravujú všetko pre zvýšenie konkurencie na poistnom trhu
Medzitým Roberta kontaktovala šarmantná pracovníčka Nedôvery. Má vraj dôkazy o tom, že Nedôvera sa už teraz pripravuje na akciu pod krycím názvom Selekcia. Keďže poisťovňa dlhodobejšie nedokáže komerčne uspieť, začína ťahať nitky tak, aby zvýšenie konkurencie nebolo až také razantné a privatizované časti Všemocnej skôr či neskôr skončili v košiari Hexy. A potom, v rámci liberalizmu, kde všetci môžu všetko a nikto nikomu nič, začne uzatvárať zmluvy iba s vybranými…
Zrazu začínajú byť nemocnice a ambulancie Hexy tie „najlepšie“. A najlepšie platené…
Emergencií je nejako veľa. Prečo platiť všetky? Úplne stačia tie z Národnej emergenčnej…
Odrazu nie je na na jednej ulici 5 apatiek, ale iba jedna, pod značkou Dr.Min…
Jediný, kto sa môže postaviť na odpor, je OBČAN. Toto už ani Veľký Róbert nezvládne.
A v kúte sedí človek, s hlavou v dlaniach. „Do čoho som sa to nechal navliecť?!“

Fikcia? Len aby sme neboli prekvapení…

Zdravotníctvo je (stále) v . .. .

29.03.2016

Máme nového ministra zdravotníctva. Šikovného mladého krízového manažéra. Prekvapuje ma, ako rýchlo sa zmenila verejná mienka. Zrazu je dostatočnou kvalifikáciou na vedenie zdravotníctva „krízový manažment“. Ani neviem, kto s týmto klišé prišiel ako prvý, ale šíri sa to ako infekt. Akoby sme už všetci súhlasili s tým, že zdravotníctvo je len o zisku. A [...]

Hrá sa o čas. . .

25.06.2012

S článkami o lekárenstve a teda aj o v tejto súvislosti najhorúcejšej téme – o vernostných systémoch – akoby sa vrece roztrhlo. Parlamentný kuriér, Hospodárske noviny i TREND akoby sa dohodli. Náhoda? Určité sily sa mobilizujú. Nová vládnuca garnitúra sa jasne vyhranila voči jednému (bohužiaľ nie jedinému) z legislatívnych lapsusov bývalej zdravotníckej [...]

Vernosť versus korupcia

28.02.2012

Tak som si surfoval po internete. A čo som nenašiel: lekáreň, -rne, ž. – zdravotnícka inštitúcia na prípravu, uskladňovanie a vydávanie liečiv a liekov (Slovník slovenského jazyka) vernosť, -ti, ž. – (komu, čomu, ku komu, k čomu) presné a stále zachovávanie povinností, záväzkov, ktorými sa niekto zaviazal (Slovník slovenského jazyka) systém, -u, m. – [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Igor Minarovič

Som lekárnik. Blízke sú mi témy farmácie, lekárenstva, zdravotníctva. A na ne sa pokúsim pozrieť očami "insidera".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 58691x
Priemerná čítanosť článkov: 6521x

Autor blogu

Kategórie